KUCHNIA
- Strona 7
Zakręcone zupy
Wydaje
się, że zupy to najbardziej polskie ze wszystkich potraw.
Nasza kuchnia oferuje ich całe bogactwo - od lekkich, będących
przystawką, po cięższe i bardziej zawiesiste, które stanowią
pożywny, samodzielny posiłek.
Groszkowo-bazyliowa
z makaronem

Na
przełomie czerwca i lipca zbiera się
zielone strączki groszku, który po zamrożeniu
zachowuje wiele swoich odżywczych właściwości. Rośliny strączkowe to
idealne źródło węglowodanów, białka i witamin B,
A, C, E.
Połączenie słodkiego groszku i aromatycznej bazylii jest
szczególnie lubiane przez dzieci.
- liczba porcji: 4
- czas przygotowania: 60 minut
-
stopień trudności: dla
początkujących
Składniki:
2
łyżki oliwy z oliwek, łyżka masła, 300 g zielonego groszku (może być
mrożony), 50 g świeżej posiekanej bazylii, średniej
wielkości cebula cukrowa (posiekana), 2 ząbki czosnku (obrane i
posiekane), centymetrowy kawałek świeżego imbiru (starty na tarce),
litr wywaru jarzynowego lub drobiowego.
Do
podania:
ugotowany makaron, np. świderki listki bazylii sól i pieprz
do smaku.
1. Masło roztopić w garnku.
2. Dodać oliwę z oliwek, cebulę i
czosnek. Poddusić 3-5 minut.
3. Dołożyć groszek, bazylię, imbir i
dolać wywar.
4. Gotować na średnim ogniu przez
15-30 minut, aż groszek będzie miękki.
5.
Doprawić solą i pieprzem, zmiksować partiami, część groszku
można odłożyć i
dodać do zupy tuż przed
podaniem.
6. Serwować z makaronem, listkami
bazylii i odłożonym wcześniej ugotowanym
groszkiem.
Soczewicowa
z pistacjami
Soczewicę
jedzono już w starożytności. Dziś uprawia się ją przede wszystkim w
Kanadzie, Indiach, Turcji i Stanach Zjednoczonych. Jest jednym z
najbogatszych źródeł białka roślinnego. Tę pomarańczową
gotuje
się zaledwie kilkanaście minut. Połączenie soczewicy, zwanej w Indiach
dhal, z pikantnymi przyprawami to klasyka. Rozgrzewająca i pożywna.
- liczba porcji: 4
-
czas przygotowania: 60
minut
- stopień trudności: dla początkujących
Składniki:
2 łyżki oliwy z oliwek (lub oleju pistacjowego), 150 g czerwonej
soczewicy (dokładnie wypłukanej w zimnej wodzie), 2 ząbki
czosnku (obrane i posiekane), średniej wielkości czerwona cebula
(obrana i posiekana), 2 średniej wielkości marchewki (obrane i
posiekane), litr gorącego wywaru jarzynowego,
łyżeczka mielonego kminu indyjskiego, 1/2 łyżeczki mielonej kolendry,
łyżeczka mielonej, słodkiej papryki,
1/4 łyżeczki mielonego cynamonu, szczypta pieprzu kajeńskiego,
sól i pieprz do smaku, 2 łyżki zmiksowanych
pomidorów z
puszki (lub 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego)
Do
podania:
2 łyżki
niesolonych, posiekanych pistacji, łyżka oleju pistacjowego (lub oliwy
z oliwek)
1.
Oliwę rozgrzać w garnku i dodać cebulę.
2. Po 3 minutach dorzucić czosnek, marchew, przyprawy: kmin,
kolendrę, paprykę i
cynamon oraz szczyptę soli i pieprzu.
3.
Podsmażyć przez 2-3 minuty.
4.
Dołożyć pomidory, dokładnie wymieszać.
5. Dodać soczewicę i wywar. Zagotować.
6. Zostawić na 20-30 minut na
malutkim ogniu, aż soczewica zmięknie.
7.
Lekko ostudzić i zmiksować połowę zupy.
8.
Połączyć z pozostałą, niezmiksowaną częścią.
9.
Doprawić solą i pieprzem.
10.
Podawać z siekanymi pistacjami.
Buraczana
z mlekiem kokosowym i chili
Nasz
rodzimy burak
pochodzi od buraka dzikiego, który rośnie między wybrzeżami
Morza Śródziemnego i Czarnego. Pierwsze wzmianki o jego
uprawie
pochodzą już z 722 roku p.n.e. Później jego uprawa dotarła
do
Grecji, a następnie do republiki rzymskiej. Jednak dopiero w XVI wieku
włoskim ogrodnikom udało się wyhodować taką postać tego warzywa, jaką
znamy dzisiaj. Buraki zawierają antocyjany - naturalne barwniki,
które pełnią w organizmie
funkcję ochronną. Oprócz tego mają dużo kwasu foliowego i
pierwiastków mineralnych: żelaza, wapnia, magnezu i potasu.
Im
ciemniejszy burak, tym większa w nim zawartość antocyjanów.
Buraki w połączeniu z mlekiem kokosowym i chili to smaczna,
rozgrzewająca zupa.
- liczba porcji: 4
-
czas przygotowania: 60
minut
- stopień trudności: dla początkujących
Składniki:
łyżka
oliwy z oliwek, łyżka masła,
2 ząbki czosnku (drobno posiekane), malutka papryczka chili (lub mniej,
do smaku), średniej wielkości cebula cukrowa, marchewka (obrana i
starta na tarce), ziemniak (obrany i pokrojony w kostkę), 3-4 średniej
wielkości buraczki (obrane i starte na tarce), litr wywaru jarzynowego,
170 ml mleka kokosowego, sól i pieprz do smaku.
Do
podania:listki
tymianku
1. W garnku roztopić masło, dodać oliwę z oliwek.
2. Dołożyć posiekaną cebulę, posolić.
3. Dorzucić czosnek, chili, marchewkę i buraczki. Dusić 5
minut.
4. Dodać buraki i wywar, gotować ok. 20-30 minut, aż buraki
zmiękną.
5. Potem dołożyć ziemniaki, gotować jeszcze 10-15 minut, do
czasu, aż ziemniaki będą miękkie.
6. Doprawić solą i pieprzem, dodać
mleko kokosowe
Fasolowa
z rozmarynem i patisonami
Rozmaryn
należy do tych ziół, które zawierają
dużo olejków
eterycznych, należy więc używać go z umiarem. Jego charakterystyczny,
lekko sosnowo-imbirowy smak
idealnie przełamuje mdły smak fasoli. Trzeba wspomnieć,
że rozmaryn bywa również używany jako naturalny konserwant.
W
sezonie warto zrywać świeże łodygi, które można ususzyć lub
w
całości zamrozić. Ta prosta zupa łączy jesienne warzywa,
fasolę, patisony i ziemniaki.
- liczba porcji: 4
-
czas przygotowania: 60
minut
- stopień trudności: dla początkujących
Składniki:
2
łyżki oliwy z oliwek,
posiekana cebula, 2 ząbki czosnku (obrane i posiekane), 2 gałązki
świeżego rozmarynu, litr wywaru jarzynowego, 200 g patisonów
(posiekanych na małe kawałki), 200 g czerwonej fasoli
(wcześniej ugotowanej lub z puszki), 2 średniej wielkości ziemniaki,
(obrane i pokrojone w kostkę), 1/2 łyżeczki suszonego oregano.
1. W garnku podgrzać oliwę z
oliwek.
2. Dodać cebulę i czosnek.
Podgrzewać przez 3 minuty.
3. Dorzucić rozmaryn i ziemniaki -
dusić 5 minut.
4. Dołożyć patisony, fasolę i
oregano.
5. Zalać wywarem i gotować ok. 20-30
minut, aż ziemniaki będą miękkie.
6. Podawać z kromkami chleba razowego.
Tekst: Eliza Mórawska
PANI 11/2014